Vegansk opskrift: Grønkålssuppe / Vegan recipe: Green Kale Soup.

FullSizeRender (1)

Grønkålssuppe med croutoner og hjemmebagt brød. / Green kale soup with croutons and homemade bread.

Her er vi jo så småt begyndt at lægge vores diæt om til en vegansk diæt (måske lidt mere om dette senere hen) så i dag tænkte jeg at dele en rigtig lækker opskrift på en mættende vegansk suppe. En suppe fuld af godheder til kroppen og ren selv-kærlighed. ❤

Grønkålssuppe – vegansk.
(2 pers.)

200g frisk grønkål
½ l vand
1 grøntsagsbouillonterning
1 spsk mel + ½ dl mandelmælk til jævning
Salt og peber
Croutoner til garnering

Vask grønkålen og del den i mindre stykker. Kog den mør i bouillon og vand i ca. 15 min. Jævn den med mandelmælksblandingen, kog i yderligere 5 min.
Blend, smag til og servér. Gerne med croutoner som garnering. 😉  Jeg havde lidt gammelt brød der skulle bruges, og det er vældigt enkelt at lave sine egne.
Skær blot brødet ud i tern, kom dem på en pande med lidt olie (strø evt. dine favoritkrydderier over) og rist dem i 5 min. Voilá!

Bon appétit!

Tip: grønne grøntsager er de mest næringsrige og blandt dem er grønkål en af de ”grønneste”, mest næringsrige. Desuden har den en lang række andre gavnlige indvirkninger på kroppen, hvoraf kan nævnes at den er blodtrykssænkende.(Og godt er det jo, når man som jeg er gravid og har et lidt for højt blodtryk. Hvor fantastisk er det ikke at kroppen selv kan fortæller hvad den har brug for!!)
Grønkål virker også anti-inflammatorisk, anti-depressiv og har en rensende effekt på leveren, som i disse dage har det hårdt med al den processerede mad vi indtager.  

 

IMG_2247

Super grøntsag ❤ / Super green ❤

We have slowly started to transition to eating a vegan diet (maybe more on the subject later) – so today I thought I’d share a recipe for a hearty vegan green kale soup. One which is filled with goodness for the body and just pure self-love. 🙂

Green kale soup – vegan.
(Will serve 2 people).

200g of fresh green kale
1/2 l water
1 veggie stock cube
1 tblsp flour + 1/2 dl of almond milk for leveling
Salt and pepper.
Croutons for garnish.

Wash the kale and split it into smaller pieces. Boil it tender in water and veggie stock for about 15 min. Level with the almond milk mixture and boil again for 5 minutes. Blend, season and serve!
I had some old bread left over which I used for the croutons which are very simple to make. Just dice the bread into cubes, put them on a skillet with some oil (perhaps sprinkle some of your favourite herbs on) and heat for 5 min. or until golden and crispy.

Bon appétit!

Tip: green vegetables are the most nutritiondense of the vegetable kingdom. And green kale is close to being king! It’s one of the greenest of the green, being one of the most nutritious greens available. Also, kale has other great health benefits such as:
reducing bloodpressure, is anti-inflammatory, works as an anti-depressive and has a cleansing effect on the liver which in these days is working overtime due to all the processed food we intake.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s